Bralni paberki

Lady cafe in Mestna knjižnica Ljubljana

To je naslov članka v novi številki Knjižničarskih novic 24(2014)10, str. 14-17, ki pripoveduje o dvoletnem projektu Grundtvig učna partnerstva. Zanimivo, koliko projektov se izvaja po knjižnicah. Z rezultati, kot je priročnik Lady cafe approaches.

Vrste branja?

Sklenjeno branje je ……..?

Open Content – A practical guide to using Creative Commons licences / Dr. Till Kreutzer

Če imate težave pri razlagi CC licenc in OA, je lahko v pomoč e-knjiga, izdana pri UNESCO, WIKIMEDIA and HBZ Library Services. Vodič. Razloži vse o vseh 6 CC licencah.

“The fault in our stars: has the emergence of rock star librarians hurt our professional discourse?”

Članek Briana Kenneya v Publishers’ Weekly 261(2014)43, str. 22-23 je prav zanimiv. Bibliotekarji kot zvezde so značilnost večjih držav, a tudi mi smo imeli eno na konferenci v Laškem – Stephena Abrama. Avtor se bolj navdušuje nad nam nepoznanimi heroji bibliotekarji, kot so Augusta Baker, Barbara Gittings, … Omeni tudi Library Journal in njihov seznam Movers&Shakers.

Kaj je Onix 3.0? To je standard za elektronski prenos bogatih metapodatkov o knjigah po vsej proizvodno-prodajni verigi knjige. Več o tem v Publishers’ Weekly 261(2014)36, str. 32.

Kaj je NIT? Če pogledamo v COBISS, pod ID 868356, vidite, da je to časopis Nova informacijska tehnologija, ki ga je izdajala Radna grupa za kompjuterizaciju Zajednice jugoslavenskih nacionalnih biblioteka. Samo trije letniki so izšli. Članek je tu kot zanimivost, ki mi je prišla pod roke. NIT

Kako so ženske programerke prispevale k razvoju IKT

Včasih pozabimo prispevek žensk k razvoju IKT, ker so danes prevladali mladi. Zanimiv članek. Ki je bil pripravljen za radio NPR.

Good IDEA: Instructional Design Model for Integrating Information Literacy / Kimberly Mullins. V: Journal of academic librarianship, 40(2014) online. Naprej v informacijski pismenosti od koncepta ADDIE(analysis, design, development, implementation, and evaluation) do IDEA (interview, design, embed, assess).

The future of reading: 10 trends for 2014 and beyond / Rob Salkowitz. V: Publishers Weekly, 261(2014)03, str. 24-25. Zelo zanimivo, novi tredni v branju in e-branju in povezava z založniki in knjigotržci. Nujno je to vedeti tudi knjižničarjem.

TDM (Text Data Mining) – tudi za knjižničarje? Ta prispevek iz letošnje IFLE sem z zanimanjem prebrala: Hvala, Mojca za namig.

AudioSlides: novost na Science Direct – Glasovni prikaz vsebine člankov pri ScienceDirect je novost, zanimiva, zlasti za slušne tipe ljudi. Se bo obdržala?

Zanimiv blog: Altmetrics – le kaj je to? Nekaj o repozitorijih…

Zanimiva številka revije: Georgia Augusta: Research Magazine of the University of Göttingen, št. 8, December 2011, str. 98-105.  Datoteka pdf: http://www.uni-goettingen.de/en/313970.html

Koristna delavnica: Problemi in rešitve na področju podatkovnih storitev v Sloveniji, 5. december 2012, Poročilo z delavnice. Datoteka v pdf: http://www.adp.fdv.uni-lj.si/o_arhivu/publikacije/odpp10_delavnica_dec2012/

Všečna utemeljitev branja: Zakaj je branje pomembno? 21 razlogov ZA, knjigarne Cangura: http://www.cangura.com/zakaj_je_branje_pomembno_21_razlogov_za

Nove tehnologije s stališča bralne pismenosti: Izzivi novih tehnologij / Meta Grosman, Otrok in knjiga 39(2012)85, str. 29-34